Wanneer er door een (chronische) ziekte of operatie een verstoring in de opname van voeding is en het lichaam voeding (of vocht) niet meer via de orale (via de mond) of enterale (via het maag-darmkanaal) route op kan of mag nemen, kan Totale Parenterale Voeding (TPV) nodig zijn. Parenteraal betekent letterlijk ‘buiten de darm’. TPV is de aanlevering van voeding via een infuus buiten het maag-darmstelsel om, direct in de bloedbaan via bijvoorbeeld een ader of op een andere manier. Doordat de voedingstoffen direct in de bloedbaan komen wordt het spijsverteringskanaal ontzien.

 

tpv voeding

Alle voedingsstoffen

In TPV zitten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals suikers, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen, net als in normale voeding. De voeding is alleen dusdanig bewerkt, dat deze zonder vertering in het maag-darmkanaal rechtstreeks in de bloedbaan kan worden toegediend. De samenstelling van de parenterale voeding is niet voor alle mensen gelijk. Afhankelijk van de behoefte aan energie, vocht en dergelijke kan de concentratie van de diverse voedingsstoffen variëren, evenals het aantal keren per week dat je parenterale voeding krijgt toegediend.

 

Ook thuis

Vaak wordt TPV gebruikt in het ziekenhuis, maar het kan ook thuis. En het kan tijdelijk zijn of blijvend. Je komt in aanmerking voor parenterale thuisvoeding wanneer je naar verwachting langer dan drie maanden TPV moet gaan gebruiken. Op dit moment hebben zo'n 160 mensen thuis-TPV. De voeding komt in de bloedbaan via een katheter met daaraan een infuussysteem en een infuuspomp.

 

De voeding

De mensen die thuis TPV krijgen sluiten meestal 's avonds het infuus aan en laten de voeding 's nachts inlopen. De gemiddelde inlooptijd van een volledige hoeveelheid voeding is ongeveer 12 uur, het mag niet halverwege worden afgebroken. Omdat de zak met voeding en het pompje in een rugzak kunnen worden opgeborgen is het ook mogelijk je overdag te voeden zonder dat dit ernstige beperkingen met zich meebrengt. Het is belangrijk om heel hygiënisch te werken om een infectie in de bloedbaan te voorkomen.

 

Complicaties

Via de katheter kunnen bacteriën je lichaam binnen dringen. Een infectie in de bloedbaan (sepsis) kan levensbedreigende gevolgen hebben. Vooral bij de Hickman-katheter en de Port-a-Cath is het risico van een sepsis aanwezig. Dus bij koorts meteen actie ondernemen.

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.