Veel maagklachten ontstaan door het terugstromen van de maaginhoud, meestal maagzuur, in de slokdarm (oesofagus). Dit wordt reflux (ook wel -oesofageale refluxziekte) genoemd. In de volksmond wordt meestal de naam ‘brandend maagzuur’ gebruikt. Iedereen heeft reflux, vaak merk je hier niets van, maar wanneer dit zich zeer vaak en in zeer grote hoeveelheden voordoet, veroorzaakt de reflux een ontsteking van de slokdarm (oesofagitis). De slokdarm heeft namelijk niet zoals de maag een dikke, beschermende slijmlaag, waardoor er beschadigingen door het maagzuur kunnen ontstaan. (Bron afbeelding: Maagproblemen.info)

Symptomen

Je kunt last krijgen van symptomen als oprispingen, het gevoel van “zuur” dat terugkomt naar de mond (regurgitatie), een pijn branderig gevoel achter het borstbeen, boeren, moeite met slikken en een brok in de keel (globusgevoel). De ontstekingen in de slokdarm kunnen leiden tot verlittekening en vernauwing (stenose). In bepaalde gevallen is de reflux zo erg dat zij symptomen veroorzaakt zoals ademhalingsmoeilijkheden, hoestbuien (maagastma), astma, irritaties ter hoogte van de keel en de mond en een slecht gebit.

 

Oorzaken

Oorzaken van reflux kunnen zijn dat de kringspier van de slokdarm (cardia sphincter) niet goed meer werkt. Vaak is de oorzaak van het disfunctioneren van de kringspier onbekend, maar wel is er bekend dat de sluitspier kan verslappen door roken, ouderdom en het (overmatig) gebruik van alcohol, chocola en pepermunt. Daarnaast kan door een verhoogde druk in de buik het maagzuur terugstromen, bijvoorbeeld bij overgewicht, zwangerschap of verstopping in de darm.

Middenrifsbreuk

Ook kan reflux ontstaan door een middenrifsbreuk. Officieel wordt de naam ‘middenrifsbreuk’ (Latijn: hernia diafragmatica) alleen gebruikt als de aandoening aangeboren is. Als de diagnose op latere leeftijd wordt gesteld wordt het een ‘hiatus hernia’ genoemd. In het middenrif (een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte) zit een smalle opening, waar de slokdarm doorheen loopt. Als de opening te wijd is geworden, kan een deel van het bovenste gedeelte van de maag in de borstholte terechtkomen (sliding hernia). Ten slotte kunnen er klachten van brandend maagzuur ontstaan bij een vertraagde maagontlediging. (Bron afbeelding: Spreekuur Thuis)

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.