Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame en ernstige aandoening waarbij de maagwand, darmwand of de alvleesklier te veel van het hormoon gastrine aanmaakt. Dit hormoon stimuleert de maagwand om een overvloed aan maagzuur aan te maken dan normaal is. De verschijnselen hiervan zijn maag- en darmzweren, diarree, brandend maagzuur, slokdarmontsteking en nierstenen. Ook kunnen tumoren ontstaan in de maag en alvleesklier.
Tumor(en) als oorzaak
Een tumor kan ook juist de oorzaak zijn van dit syndroom, vaak tumoren in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (gastrinomen, bij 90%). Bij 10% zitten de tumor(en) ergens anders, in de twaalfvingerige darm of maag. De tumoren zorgen voor een overmaat van het hormoon gastrine, waardoor de maag meer maagzuur gaat produceren dan normaal.
Behandeling
Vaak wordt ervoor gekozen om de tumor(en) operatief te verwijderen om zo ook uitzaaiingen naar andere delen van het lichaam te voorkomen. Geneesmiddelen als maagzuurremmers in hoge dosering zijn doeltreffend om de maagzuurproductie bij dit syndroom te remmen.