Deze gehele website gaat over aandoeningen aan de maag, of aandoeningen waardoor het maag-darmstelsel wordt beïnvloed. Maar wat zijn nu eigenlijk maagklachten?

 

Uitspraken en gezegden

Er zijn vele uitspraken en gezegden die over de maag gaan, zoals "De liefde van de man gaat door de maag". En "Met iets in je maag zitten" of "het ligt als een steen op mijn maag". "Iets moeilijk verteerbaar vinden", en "Een bittere pil slikken". "Ik heb mijn gal niet kunnen spugen" is er ook eentje. En "Ik heb een knoop in mijn maag" ken je waarschijnlijk ook wel.

 

Belangrijk orgaan

De maag is een gevoelig orgaan en wordt ook vaak beinvloed door ons gevoel, zoals je aan al deze uitspraken kunt zien. Zenuwen bijvoorbeeld kunnen maagklachten geven, of klachten in het verdere maag-darmkanaal. De maag is een erg belangrijk orgaan; het begin van ons spijsverteringsstelsel. Indien er daar al iets mis gaat, loopt de rest van de vertering ook niet lekker.

 

Uiteenlopende symptomen

Met de term 'maagklachten' worden uiteenlopende symptomen aangeduid. En bij de klachten hoeft de oorsprong niet te liggen in de maag, maar kan bijvoorbeeld ook door omliggende organen als gal, alvleesklier, slokdarm of de dikke darm worden veroorzaakt. Voorkomende klachten zijn: een slechte eetlust, een vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijk of zelfs overgeven, zuurbranden en eten wat na de maaltijd niet wil zakken.

 

Een cartoon plaatje van een drinkende maag

Maagklachten komen veel voor

Uit een Engels bevolkingsonderzoek is gebleken dat bijna 40% van de ondervraagde personen in het halfjaar voorafgaand aan het onderzoek maagklachten heeft gehad. Doordat slechts een kwart van deze personen met zijn of haar klachten naar een arts is gegaan, is waarschijnlijk de groep mensen met maagklachten een stuk groter dan we nu kunnen zien. Overigens komen klachten van de maag bij mannen en vrouwen evenveel voor.

 

Chronische maagklachten

Iedereen heeft weleens iets gegeten wat niet goed uitviel, een opgeblazen gevoel gehad of een buikgriep. Maar wat nu als de klachten chronisch worden? Als je door de klachten niet meer voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Daarover gaat deze website. Hij is bedoelt voor mensen met ernstige chronische maagklachten en mensen met een aandoening die het maag-darmstelsel zodanig beïnvloed zodat ze nu of in de toekomst bijvoeding in de vorm van sondevoeding of zelfs een voedingssonde/stoma of andere techniek nodig hebt.

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.