Er zijn verschillende operaties aan de maag mogelijk, we bespreken hier alleen diegene die relevant zijn voor deze website.

 

Vagotomie

Als eerste de vagotomie. Hierbij worden bepaalde zenuwvertakkingen die naar de maag lopen (de nervus vagus) geheel of gedeeltelijk doorgesneden zodat de zuurproductie stopt. Gelukkig wordt deze techniek dankzij de ontwikkeling van verschillende soorten maagzuurremmers tegenwoordig bijna niet meer toegepast. (Bron afbeelding: Het boek "Chirurgie" door J.T.E. de Jong)

Pyloroplastiek

Een gestoorde maaglediging kan soms worden behandeld door het maagklepje (maagportier of pylorus) wijder te maken. De meest gebruikte methode hiervoor is die van Heineke-Mikulicz, waarbij de pylorus in de lengterichting wordt opengesneden en vervolgens in dwarse richting weer wordt gesloten. (Bron afbeelding: Het boek "Chirurgie" door J.T.E. de Jong)

Gastro enterostomie

Wanneer de sluitspier (pylorus) van de maag niet goed meer functioneert of er een obstructie is, kan er een deel van de dunne darm zijdelings op de maag worden gehecht. Door een opening in de maag en dunne darm wordt een omleiding naar de dunne darm gecreëerd. Een nieuwe kunstmatige verbinding tussen maag en dunne darm waardoor het voedsel rechtstreeks vanuit de maag in de dunne darm stroomt. (Bron afbeelding: Het boek "Chirurgie" door J.T.E. de Jong)

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

Vrouwenhand typt op computertoetsenbord

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.