Een maagstimulator (Gastro-elektrische stimulatie (GES) -therapie) kan helpen wanneer de maag niet of niet goed het eten verteerd en wordt vooral geplaatst om misselijkheid en braken tegen te gaan. Bij deze techniek worden twee elektroden geïmplanteerd in de wand van de maag. Deze twee elektroden worden aangesloten op een voedingsbron en een regelaar (de neurostimulator) ter grootte van een stopwatch, die onder de huid wordt aangebracht (meestal wat lager in de buik).

Elektrische pulsen

Het apparaat geeft licht elektrische pulsen aan je maag wat de maag stimuleert in het verteren van voedsel. Natuurlijke elektrische signalen zijn betrokken bij de werking van de maag; de theorie achter deze behandeling is dat de stimulatie van de elektrodes helpt bij het herstellen van de normale werking van de Vagus zenuw. De elektrische pulsen stimuleren de zenuwen en kleine spieren onderin de maag.

 

Uiteenlopende resultaten

Je ziet uiteenlopende resultaten; bij de ene persoon werkt deze stimulator heel erg goed, terwijl de ander niet veel verschil merkt. Hij wordt onder algehele narcose aangebracht en daarna zal de maagstimulator goed moeten worden ingesteld wat gebeurd met behulp van een handheld computer. Op deze manier kan hij ook, zonder een operatie, worden uitgezet. De neurostimulator moet worden vervangen indien hij leeg is. Hij gaat gegarandeerd 5 jaar mee, maar de praktijk heeft al 8-10 jaar uitgewezen.

 

Waar je op moet letten

Detectiepoortjes kunnen de werking van de stimulator beïnvloeden. Ook zijn er bepaalde medische onderzoeken die je met een neurostimulator niet meer mag ondergaan, zoals een MRI. Voorzorgsmaatregelen zijn nodig bij het passeren van beveiligingsapparatuur op luchthavens, de (metaal) detectiepoort kan namelijk een alarm afgeven.

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.