In Nederland en België worden drie van deze middelen regelmatig voorgeschreven: metoclopramide (Primperan), domperidon (Motilium) en cisapride (Prepulsid). Ieder hebben ze hun eigen werking. Ze moeten alle drie 30 tot 45 minuten voor de maaltijden worden ingenomen.

 

 

Metoclopramide

is te verkrijgen in tabletten, drank, injecties en zetpillen. Naast het bestrijden van misselijkheid (door een werking op bepaalde kernen in de hersenen) stimuleert het de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de doorstroming van voedsel van de maag naar de darmen. De tabletten en drank beginnen na vijftien tot dertig minuten te werken, zetpillen werken iets trager. Ze hebben een werking van zes tot acht uur.

 

Domperidon

is te verkrijgen in tabletten, zetpillen en drank. De uitwerking is hetzelfde als metoclopramide. Het helpt eveneens tegen misselijkheid (maar door middel van andere kernen in de hersenen) en stimuleert ook de bewegingen waardoor het de doorstroming versnelt.

 

Cisapride

is alleen verkrijgbaar in een drank en wordt vooral toegepast bij kinderen tot drie jaar. Vroeger waren er ook tabletten en zetpillen, maar vanwege bijwerkingen zijn deze uit de handel genomen. Dit medicijn werkt alleen op de werking van het maag-darmkanaal en helpt niet bij misselijkheid.

 

 

Artsen schrijven erytromycine in uitzonderingsgevallen voor bij een gestoorde lediging van de maag, als andere middelen niet voldoende helpen.

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.