Wanneer je heftiger klachten hebt waar de middelen die het zuur neutraliseren niet tegenop kunnen, kom je bij de maagzuurremmers uit. Deze medicatie is onder te verdelen in 2 soorten: H2-blokkers en protonpompremmers.

 

H2-blokkers

 

De eerste, histamine2-receptorantagonisten (H2-blokkers) remmen de aanmaak van zuur in de maag. In deze medicatie zitten stoffen die de Histamine2-receptoren blokkeren. Deze receptoren bevinden zich op de cellen in de maag en produceren het zoutzuur. Deze middelen werken langer dan zuurneutraliserende middelen: ongeveer 8 tot 12 uur. Wel werken ze pas nadat ze in het bloed zijn opgenomen waardoor de werking pas begint op zijn vroegst na 30 à 45 minuten. H2-blokkers zijn beschikbaar in verschillende tabletvormen waaronder bruistabletten en tabletten die binnen enkele seconden op de tong smelten. Voorbeelden zijn cimetidine (merknaam Tagamet). Enige jaren later werd deze gevolgd door ranitidine (Zantac), famotidine (Pepcidin), nizatidine (Axid, Naxidine) en roxatidine (Roxit).

 

Protonpompremmers

Werkt dit niet voldoende, dan kun je naar de tweede over gaan. Protonpompremmers blokkeren de aanvoer van waterstofionen (protonen, H+-atomen) die verantwoordelijk zijn voor de zuurgraad. Deze protonen worden aangestuurd door de protonpomp. Dit is een enzym die de protonen in de maag pompt. De protonpompremmer past precies in de opening van de protonpomp, waardoor deze wordt geblokkeerd. Hierdoor kan de pomp zijn functie van het aansturen van de ionen niet meer uitvoeren. Doordat deze protonpompremmers ingrijpen in de allerlaatste stap van de zuurproductie is het mogelijk om hiermee de zuurproductie volledig tot nul te reduceren.

Deze medicatie remt de zuurproductie in de maag veel krachtiger dan deH2-blokkers doordat zij zich stapelen in de wandcellen van de maag en ze werken snel en lang, ongeveer 24 uur. Je hebt deze remmers in capsules en tabletvorm. De eerste protonpompremmer die geregistreerd werd, is omeprazol (Losec). Enkele jaren later kwamen hier lansoprazol (Prezal), pantoprazol (Pantozol) en rabeprazol (Pariet) bij, in het jaar 2000 esomeprazol (Nexium).

 

Afbouwen

Bij beiden is het zo dat indien je stopt met de medicatie, je een periode in alle hevigheid last kunt krijgen van het zuur. Daarom kun je, indien je ermee dient te stoppen, ze het beste afbouwen en bijvoorbeeld als overbrugging tijdelijk een zuurneutraliserend middel gebruiken.

 

Mede gebruik gemaakt van de bron: Spreekuur Thuis

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.