Bart kreeg een buismaag door slokdarmkanker


Bart, 59 jaar: Eind 2021 kreeg ik mijn diagnose slokdarmkanker en later is als gevolg hiervan de buismaag aangelegd. Hierbij verkleinen ze de maag om van maagweefsel een vervangende slokdarmverbinding aan te leggen.

 

Twijfel

Toen mij een buismaag werd voorgesteld, was er bij mij wel twijfel of ik dat kon. De operatie is ingrijpend en de bijwerkingen kunnen niet misselijk zijn. Ik kon wel informatie hierover vinden op Kanker.nl, maar deze is niet heel positief.

 

Begeleiding en weerstand

De oncoloog heeft mij hier goed in begeleid, chirurgie minder. Er werd mij verteld dat complicaties heel heftig kunnen zijn, zelfs tot overlijden aan toe. Verdere complicaties kunnen zijn lekkage, passageproblemen, en zo meer. Grootste weerstand was voor mij, dat er na de operatie veel kans is op dumping. Dan geeft de maag voedsel te snel door aan de darmen. Voor mij was dit een van de redenen om de operatie uit te stellen totdat de tumor in de slokdarm weer begon te groeien.

 

Aanloop operatie

Toen het tijd was voor de operatie, ben ik er uiteindelijk wel met een open mind in gegaan, zo van ‘ik zie wel waar het me brengt’. Verder was ik eigenlijk heel positief.

 

Eerste dagen

De operatie is goed verlopen en ik heb op zaal best een leuke tijd gehad. Zoals vooraf besproken ben ik wakker geworden op de IC. Daar heb ik een best rumoerig nachtje gehad. Achteraf bleek dat de ruggenprik niet helemaal goed zat, deze is toen opnieuw gezet. Hierna kon ik door naar de verpleegafdeling en werden al snel allerlei drains verwijderd.

 

Meevallen & complicaties

In mijn beleving is er achteraf een hoop meegevallen. Het enige dat echt anders liep dan gepland is een moment van flauwte geweest op de zaal. Dit kwam doordat de ruggenprik te hoog kwam te zitten waardoor mijn bloeddruk erg laag werd. De pijnstilling is toen stopgezet en na een uur of twee was alles weer normaal.

 

Beleving opname

Ondanks de drukke werkzaamheden van het verplegend personeel op de zaal, heb ik toch het gevoel dat ik alle aandacht heb gehad. De uitleg en begeleiding heb ik als uitgebreid, en vooral duidelijk en geduldig ervaren. Na zeven dagen mocht ik naar huis.

 

Herstel thuis

Mijn herstel verliep eigenlijk heel voorspoedig. Al heeft het wennen aan de nieuwe situatie mijn lijf een jaar gekost. Ik ben lange tijd afgevallen. Kleine beetjes en vaker op een dag eten is niet echt mijn ding. Ik heb echt moeten wennen aan het nieuwe eten.

 

Aandachtspunten eten

Zoals gezegd, is het hoe vaak en hoeveel eten voor mij wennen geweest. Maar ook het wát. Scherp en/of gekruid eten is best een ding. Grote stukken doorslikken lukt mij ook niet meer. Net als het verteren van sommige soorten vlees. Goed en veel kauwen is mijn nieuwe standaard. Doordat er maar weinig maagzuur meer is, is er ook minder weerstand tegen eventuele bacteriële besmettingen door rauwe groenten. Mijn advies: kijk naar wat je wel kunt eten en geniet daar extra van.

 

Gewichtig evenwicht

In totaal ben ik nu nog 20 kg lichter dan voor die tijd. Ik had toen een behoorlijke reserve, met nu 95 kilo is het voor mij zaak om op gewicht te blijven. Regelmatig eten en fysio helpen mij hierbij.

 

Terugblik

Voor mij viel achteraf alles zeker mee. Door de artsen was de ingreep mij vooraf zwaarder overgekomen. Waar ik erg aan heb moeten wennen is het regelmatiger eten en de duur die het lichaam nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat duurt best lang.

 

De tip van Bart

Blijf zo positief mogelijk. Dit is niet altijd even makkelijk, maar een glimlach maakt het dragelijker.

 

Deel ook je ervaringen!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.