Eten is iets vanzelfsprekends, het hoort bij het leven. Alleen soms lukt het door een aandoening niet (goed) meer. Bij ernstige maag- of darmklachten is het soms nodig om speciale drinkvoeding of zelfs sondevoeding te gebruiken om er zo voor te zorgen dat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt en je niet ondervoed raakt doordat je niet of minder kunt eten. Het kan een aanvulling op de voeding zijn of een volledige vervanging.

sondevoeding

 

Drinkvoeding is niet hetzelfde als een drankje met extra toevoegingen zoals bijvoorbeeld een sportdrank, maar het is ook geen medicijn. Aanvullende drinkvoeding kan een uitkomst zijn, dit is de stap voor sondevoeding. Het kan er net voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

weegschaal

 

Aanvragen

Als de diëtiste of je arts het voorschrijft, wordt het vaak ook bij je zorgverzekeraar vergoedt. Je arts of diëtiste moet een ‘Verklaring dieetpreparaten’ invullen. Hierna kun je de drinkvoeding bestellen bij een leverancier (wat tegenwoordig zelfs via een webshop kan) of een apotheek. De diëtiste kan een zogenaamd smaakstartpakket voor je aanvragen. Hierin zitten allerlei soorten en smaken zodat je kunt bekijken waar je voorkeur naar uitgaat.

 

Welke soorten drinkvoeding zijn er?

Je hebt drinkvoeding op melk-, yoghurt- en fruit(sap)basis. En energie-, eiwit- en vezelverrijkt. Met toegevoegde vitaminen en mineralen en vaak ook gluten- en lactosevrij. Je hebt ze in de vorm van drank, toetjes, fruitdesserts en soepen. In allerlei verschillende smaken; van koffie tot cassis. Voor mensen met slikproblemen heb je een verdikte versie en voor mensen die niet veel binnen kunnen krijgen een geconcentreerde versie. Voor kinderen bestaat er een speciale variant drinkvoeding. Allen vloeibaar en kant en klaar voor gebruik in een klein volume. En ten slotte heb je bijvoeding ook in de vorm van een energierijk poeder welke je kunt vermengen met je drinken en voeding. (Bron afbeelding onder: Nutricia)

 

Variaties

Je kunt alle varianten koelen en opwarmen (niet koken, dan kunnen de voedingsstoffen verloren gaan). Wat te denken van warme chocomel? Drinkvoeding kun je ook invriezen en als verkoelend ijsje eten. Koel zijn de meeste producten het lekkerst, eventueel met een ijsklontje om het ook iets minder zoet te maken. Je kunt de drinkvoeding mengen met een beetje (karne)melk, yoghurt, vruchtensap of (mineraal)water. Zo kun je de smaak naar eigen wens aanpassen. De hoeveelheid wordt hierdoor wel groter. Google eens op "drinkvoeding recepten" en je ziet talloze website waar recepten met drinkvoeding op vermeld staan zodat je er je eigen draai aan kunt geven.

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.