Wanneer je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt doordat je niet of weinig mag of kan eten, kan sondevoeding door de neus nodig zijn. Via een dun soepel slangetje (de sonde) wordt dunne vloeibare voeding direct het maag-darmkanaal ingebracht. De sonde wordt door de neus doorgeschoven via de keel en de slokdarm naar de maag (neus- maagsonde) of darmen (neus-duodenumsonde). De neus-maagsonde wordt het meest gebruikt. De neus-duodenumsonde wordt met behulp van een scoop ingebracht en komt uit in de dunne darm. Het inbrengen kan een vervelend gevoel geven maar is niet pijnlijk. De eerste dagen na het inbrengen zul je moeten wennen aan de sonde, vooral met slikken voel je de sonde goed zitten.

 

Verschillende maten

Er zijn verschillende soorten en maten sondes, maar de meest gebruikte zijn ongeveer zo dik als de vulling van een balpen. Aan het uiteinde van de sonde zitten meerdere gaatjes waardoor de voeding in de maag of dunne darm terecht komt. De sonde kan met een pleister aan de neus of wang geplakt worden om te voorkomen dat deze gaat verschuiven.

 

Positie sonde

Voordat je voeding inbrengt is het van belang te controleren of de positie van de sonde goed is. Dit kun je doen door het meten van de pH-waarde van de maaginhoud door met een spuit een beetje vocht via de sonde op te zuigen en deze te druppelen op pH indicatie papier. Indien de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste manier in de maag. Spuit voor het beginnen met de voeding de sonde nog even met 20-40 ml water door. Kijk hier voor de verschillende soorten sondevoeding en de toediening ervan.

neussonde

 

Verzorging sonde

Hoe beter je de sonde verzorgd, hoe langer hij meegaat. Spuit de sonde regelmatig door met schoon water zodat hij niet verstopt raakt. Per keer kun je ongeveer 20 tot 30 ml lauwwarm water gebruiken. Dit kun je het beste dagelijks vier tot zes keer herhalen. Dit is vooral ook belangrijk na het afkoppelen van de sondevoeding. Als de sonde verstopt raakt, je hem ophoest of per ongeluk lostrekt, moet er een nieuwe sonde worden ingebracht.

 

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

We zoeken ervaringsverhalen

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

Tekst vrijwilligers gezocht met daaronder allemaal handen en duimen in de lucht

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Foutje gezien op gastro-maatjes.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.